Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

28η Οκτωβρίου 1940.




Οκτώβριος 1940
Τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 1940 δεν πήγαμε σχολείο. Είχε  κηρυχτεί ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος. Αναστατωμένα ήμασταν εμείς τα παιδιά. Οι Ιταλοί βομβάρδισαν τη Θεσσαλονίκη. Στο μαγαζί του πατέρα μου γίνηκαν πολλές καταστροφές.
Απρίλιος
Απρίλιος 1941
Αφού χύθηκε αίμα πολύ στα σύνορα, είπαν ότι νικούσαμε. Τι χαρές, τι τραγούδια στους δρόμους. Μα δυστυχώς μας βγήκαν ξινά. Η Γερμανία κήρυξε πόλεμο στην Ελλάδα. Τρεις μέρες βαστάξαμε εμείς οι Έλληνες. Στις 9 Απριλίου το βράδυ μπήκαν οι Γερμανοί στη Θεσσαλονίκη. Η μαμά έκλαιγε, ο μπαμπάς ήταν καταστεναχωρημένος κι εμείς οι τρεις αδερφές καθόμασταν χωρίς μιλιά. Δεν πέρασε πολύς καιρός κι άρχισε να θερίζει την Ελλάδα μια φοβερή πείνα. Δε βρίσκαμε πουθενά τροφή παρά μόνο σε μερικά χωριά.
Μάρτιος
Μάρτιος 1943
Έφτασε στα αυτιά μας μια κακή είδηση, ότι θα μας εξορίσουν. Ο κόσμος κοίταξε να σωθεί. Εμάς ήρθε ο γιατρός Καρακώτσος να μας σώσει. Κρυφτήκαμε στο διαμέρισμά του. Περνώ τον καιρό μου διαβάζοντας, γράφοντας ή παίζοντας με την αδερφούλα μου και το γιο του γιατρού.
Οκτώβριος
Οκτώβριος 1944
Στις 26 Οκτωβρίου 1944 ελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη. Μείναμε κλεισμένοι στην κρυψώνα μας 18 ολόκληρους μήνες, 548 ατέλειωτες μέρες.


Αθήνα, Οκτώβριος 1944. H ελληνική σηµαία υψώνεται στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Η Ελλάδα είναι πάλι ελεύθερη.
Αποτέλεσμα εικόνας για υψωση ελληνικης σημαιας στην ακροπολη

πηγή:βιβλιο μαθητή  Γλώσσα Γ΄ τάξη

ΤΗΝΟΣ - 15 Αυγούστου 1940 -Ο τορπιλισμός της ΕΛΛΗΣ

Η γέννηση του Ηρακλή

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Αρνί Ματίς - Η Τέχνη Του Ψαλιδιού



ΑΝΡΙ ΜΑΤΙΣ: ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕ ΨΑΛΙΔΙ



matisse photo

Violet leaf on Orange Background«Από την πρώτη στιγμή που έπιασα στα χέρια μου κουτί με μπογιές, κατάλαβα ότι αυτή θα ήταν η ζωή μου. Του ρίχτηκα σαν το θεριό που χιμάει στο πράγμα που ποθεί».





Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Henri Matisse την πρώτη του γνωριμία με τη ζωγραφική. Γεννημένος το 1829, ο γάλλος καλλιτέχνης κέρδισε τη φήμη του σοκάροντας το παριζιάνικο καλλτιεχνικό κατεστημένο με τα προκλητικά και φωτεινά έργα με τα έντονα χρώματα, που τον κατέταξαν στο κίνημα του φοβισμού («fauvism», από τη γαλλική λέξη «fauve» που σημαίνει «άγριο θηρίο»).
Το 1941, στα 71 του χρόνια διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέως εντέρου και έκτοτε, στα χρόνια που μεσολάβησαν ως το θάνατό του, επιδόθηκε σε έναν πυρετώδη επαναπροσδιορισμό της τέχνης του ─μιας και, καθηλωμένος στο κρεβάτι ή σε αναπηρικό καροτσάκι, αδυνατούσε πλέον να συνεχίσει να ζωγραφίζει με τον παραδοσιακό τρόπο. Μέσα στην ταλαιπωρία αυτής της οδυνηρής περιόδου δημιούργησε τα πλέον εντυπωσιακά και ολοκληρωμένα έργα του, τα gouaches découpées, με την τεχνοτροπία της χαρτοκοπτικής.
πηγή και άλλες πληροφορίες και έργα του ζωγράφου εδώ:

https://dimartblog.com/2014/04/17/henri-matisse-b2/matisse

TRA4.matisse.press

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Kαλή και Γλυκιά Σχολική Χρονιά για Όλους.


















Φέτος τα Καλύτερα Παιδιά Πάνε Παντού είναι Απίθανα Τριτάκια!!

 Βάζουμε τα δυνατά μας και ξεκινάμε!!

Καλό μας ταξίδι...

Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Σήκωσε το χέρι σου κατά της σωματικής τιμωρίας.(animation)

Οι μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Εξώμβουργο Τήνου δημιούργησαν με κέφι και φαντασία ένα animation κατά της σωματικής βίας.
«Τα χέρια είναι για να φροντίζουν και όχι για να τιμωρούν. Σηκώστε το χέρι σας κατά της σωματικής τιμωρίας των παιδιών!»
Το σχολείο έχει χρώματα, ας μην τ΄ αφήσουμε να χαθούν...
Γιατί το ξύλο βοηθάει στην πειθαρχία των παιδιών, όσο και ο άνεμος στο σβήσιμο των πυρκαγιών...


Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Το καναρινί ποδήλατο.(Ταινία)

Το Καναρινί Ποδήλατο

2 / 5
Το Καναρινί Ποδήλατο
Κοινωνική 1999 | Έγχρ. | Διάρκεια: 90'
Ένας νεοδιοριζόμενος δάσκαλος σε σχολείο της Αθήνας προσπαθεί να βοηθήσει ένα μαθητή της έκτης δημοτικού, που όλοι θεωρούν χαμένη υπόθεση, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των άλλων συναδέλφων του.


πήγη:https://www.athinorama.gr/cinema/movie/to_kanarini_podilato

Κινηματογράφος- Το τσίρκο

Το Τσίρκο
The Circus

4 / 5
Το Τσίρκο
Κωμωδία 1928 | Α/Μ | Διάρκεια: 72'
Αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Τσάρλι Τσάπλιν με τους: Τσάρλι ΤσάπλινΆλαν Γκαρσία
Κυνηγημένος από την αστυνομία, ο Σαρλό μπαίνει κατά λάθος μέσα σ' ένα τσίρκο, κάνει το κοινό να γελάσει με τις γκάφες του, προσλαμβάνεται ως επαγγελματίας κλόουν κι ερωτεύεται μια μπαλαρίνα. Μια από τις πιο αστείες ταινίες του Τσάρλι Τσάπλιν.


Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Ο ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ


  Καθαρά Δευτέρα σήμερα και πάλι βρέθηκα στον ουρανό. Όλα ξεκίνησαν προχθές, όταν μια οικογένεια περνούσε έξω από το μαγαζί και μόλις με είδαν με αγόρασαν.

  
Τώρα καθώς πετάω βλέπω όλο το νησί. Πω πω…!  κόσμο περνάω τέλεια εδώ πάνω. Τα παιδιά είναι πάρα πολύ  χαρούμενα. Δες κι αυτά τα παιδιά παίζουν όλα μαζί κρυφτό.

 Ας ρίξω και μια ματιά πιο πέρα , α να βλέπω την Αθήνα  και η Ακρόπολη είναι γεμάτη τουρίστες. Ουάουου τέλεια είναι! Απέναντι είναι ο Λυκαβηττός. Πόσο θα ήθελα να προσγειωθώ εκεί πάνω , να βγάλω μια self  με τα παιδιά !!!
   Αργότερα θα κατέβω με το εσωτερικό τελεφερίκ και θα δω τα ωραία φώτα που ανάβουν. Λίγο πιο πέρα είναι το Καλλιμάρμαρο , βλέπω τους αθλητές που τρέχουν και προσπαθούν να τερματίσουν.
  Αχ κάνει λίγο κρύο εδώ πάνω… Ας πάω κοντά στον ήλιο να ζεσταθώ λιγάκι. Τώρα παίζω με τις ακτίνες του , ας κάνω και μια κωλοτούμπα. Άουτς! Κάηκε η ουρά μου. Οχ! Και είχα ακούσει για την ιστορία του Ίκαρου αλλά την πάτησα.


  
Οχ! Ζαλίζομαι ο αέρας με πάει πιο ψηλά , τι ελευθερία μπορώ να πάω όπου θέλω. Ας προσγειωθώ σε αυτό το νησί. Α! Τι ωραίο νησάκι, ποιο να είναι άραγε ; Λες να είναι η Τήνος ;Ναι είναι η Τήνος , να και  η Παναγία με τους πιστούς να ανεβαίνουν γονατιστοί .
 Αααα… πέφτω. Τι είναι εδώ ; Ο! Ένας πανέμορφος  κήπος  με πανύψηλα κυπαρίσσια, χρωματιστά λουλούδια και άλλα πανέμορφα φουντωτά δέντρα. Τι γράφει αυτή η ταμπέλα<< Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου>> 
  Τι τυχερός που είμαι , σίγουρα τα παιδιά θα με αγαπήσουν και θα με επισκευάσουν…

ΑΓΝΗ    ΙΑΣΟΝΑΣ    ΚΑΤΕΡΙΝΑ    ΓΙΩΡΓΟΣ        Ε΄ΣΤ’ ΤΑΞΗ
  ΔΗΜΟΤΙΚΟ   ΣΧΟΛΕΙΟ  ΕΞΩΜΒΟΥΡΓΟΥ    ΤΗΝΟΥ



<< Ο ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ >>






    Καθαρά  Δευτέρα σήμερα είναι η αγαπημένη μου μέρα. Περίμενα πως και πως να φύγω από αυτό το μαγαζί. Ήρθαν και με πήραν δύο μικρά παιδιά, ο Κώστας και ο Γιώργος. Αμέσως με πήγαν στο σπίτι τους και μου έβαλαν μια πανέμορφη, πολύχρωμη ουρά και την έδεσαν με μια καλούμπα. Στη συνέχεια με έβγαλαν στον κήπο. Ήμουν έτοιμος να πετάξω! Επιτέλους!!!                                                                                             Η χαρά που πήρα όταν επιτέλους σηκώθηκα στον αέρα δεν περιγράφεται με λόγια. Ήταν απλά τέλεια!!!Ουάου !!! Δεν περίμενα ότι ο κόσμος θα ήταν τόσο ωραίος από ψηλά. Ωπ!!! Η Λειβάδα! Πω-πω! αυτή η παραλία είναι γεμάτη κόσμο!   Περνάω και από το Γήπεδο του ΠΑΣ-ΤΗΝΟΥ. Τώρα παίζει με την Α.Ο. Μυκόνου. Παίζει πολύ καλά. Μάλλον θα κερδίζουμε. Βλέπω και άλλα παιδιά από εδώ ψηλά να πετάνε και αυτά χαρταετούς. Απ' ότι βλέπω είναι κάποιοι φίλοι μου από το μαγαζί. Πετάνε και αυτοί ψηλά. Ωπ! Να και ο Ταραμπάδος με τους ωραίους περιστεριώνες του. Τα παιδιά από κάτω ζητωκραυγάζουν !!! Είμαι πολύ περήφανος για τον εαυτό μου! Έχω καταφέρει να πάω πολύ ψηλά! Ωωωω!!! ο Πύργος! Καλά αυτό το χωριό είναι γεμάτο μάρμαρο. Ωπ!! το σπίτι του Χαλεπά. Τι  ωραίος κήπος έχει ωραίες κατακόκκινες παπαρούνες και πανέμορφα τριαντάφυλλα!!!                                                                                                                            Ωχ!!! κόπηκε το σχοινί πρέπει να κοιτάξω που θα προσγειωθώ. Ας ακολουθήσω τον άνεμο. Θα αφεθώ στα χέρια του. Μου αρέσει αυτό το ταξίδι χωρίς σχοινιά! Ας προσγειωθώ σε αυτή την πόλη. Φαίνεται να είναι τεράστια νομίζω ότι είναι η Αθήνα. Βλέπω την Ακρόπολη. Θα προσγειωθώ στο Ερέχθειο πάνω στις Καρυάτιδες                 Τι ωραία που ήταν αυτή η βόλτα μακάρι ένα παιδί να με βρει και να με επισκευάσει... 
            Πράγματι έτσι και έγινε την επόμενη τον βρήκαν δυο παιδιά και τον επισκεύασαν και έτσι ξεκίνησε μια καινούρια περιπέτεια για τον μικρό μας χαρταετό                                                                                                                                             Ε+ΣΤ Τάξη
Αντώνης  Δαρμής
Άγγελος Αναστασόπουλος


Γιάννης Τριαντάφυλλος
                                       Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Μια βόλτα στην Ιστορία της Ακρόπολης.

Τα μνημεία της Ακροπόλεως
Πρώτο επίπεδο: To Hρώδειο. To Ηρώδειο βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου της Ακροπόλεως. Δεύτερο επίπεδο: Τα μνημεία του λόφου της Ακροπόλεως: Από αριστερά: 1) Τα Προπύλαια και δίπλα ο ναός της Αθηνάς Νίκης. Στο ναό της Αθηνάς Νίκης γίνονται εργασίες αποκατάστασης και διακρίνεται μέσα από τις σκαλωσιές. 2) Το Ερέχθειο 3) Ο Παρθενώνας Τρίτο επίπεδο: Πίσω από τον Παρθενώνα, στο βάθος, διακρίνεται ο λόφος του Λυκαβηττού.



Αναπαράσταση των μνημείων της Ακροπόλεως
Στο ιερό της Ακροπόλεως λατρευόταν κατά κύριο λόγο η θεά Αθηνά, η θεά της σοφίας και θεά προστάτιδα της πόλεως. Διακρίνουμε το άγαλμα της Αθηνάς. Η θεά ως θεά προστάτιδα της πόλεως αναπαρίσταται πάνοπλη: με δόρυ, ασπίδα και περικεφαλαία.


Παρθενώνας: Λεπτομέρεια





Ερέχθειο
Στο Ερέχθειο λατρευόταν η θεά της σοφίας Αθηνά, ο θεός της θάλασσας Ποσειδώνας, ο μυθικός βασιλιάς Ερεχθέας που είχε τη μορφή φιδιού, ο αδελφός του Ερεχθέα Βούτης και ο μυθικός βασιλιάς Κέκροπας που ήταν από τη μέση και πάνω άνθρωπος και από τη μέση και κάτω φίδι. Στο Ερέχθειο κατοικούσε σύμφωνα με το μύθο το ιερό φίδι της Αθηνάς.


Ερέχθειο: Η στοά των Καρυάτιδων
Η στοά των Καρυάτιδων ανεγέρθηκε ως ταφικό μνημείο του μυθικού βασιλιά Κέκροπα. Οι Καρυάτιδες περιβάλλουν το σημείο όπου είχε ενταφιαστεί ο μυθικός βασιλιάς.


Ο ναός της Αθηνάς Νίκης
Ανεβαίνοντας στον ιερό λόφο ο επισκέπτης αντικρίζει δεξιά των Προπυλαίων ένα μικρό κομψό ναό αφιερωμένο στη θεά Αθηνά ως θεά της Νίκης. Όταν ακόμη στο λόφο της Ακροπόλεως βρισκόταν το ανάκτορο της πόλεως, στη θέση του ναού της Αθηνάς Νίκης βρισκόταν ένας πύργος του οχυρωματικού περιβόλου.


Τα Προπύλαια (στο κέντρο) και ο Ναός της Αθηνάς Νίκης (δεξιά)
Οι ιεροί ναοί της Ακροπόλεως περιβάλλονται από οχυρωματικό περίβολο με επιβλητική είσοδο, τα Προπύλαια. Πριν αναγερθούν οι ιεροί ναοί, στο λόφο της Ακροπόλεως βρισκόταν το ανάκτορο της πόλεως. Σε αυτή τη μακρινή εποχή ανάγεται η οικοδόμηση του οχυρωματικού περιβόλου.


Χάλκινο άγαλμα της Αθηνάς. Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς.
Η θεά Αθηνά φορά περικεφαλαία και φέρει πολεμική εξάρτυση, επειδή ως προστάτιδα της πόλης είναι πολεμική θεά.


Το Μουσείο της Ακροπόλεως




Δύο Πήλινες Νίκες, ίσως από τη διακόσμηση στέγης κτηρίου ρωμαϊκής εποχής (ακρωτήρια). 1ος - 3ος αι. μ.Χ. Μουσείο Ακροπόλεως


Το αέτωμα του αρχαϊκού Παρθενώνα ή Εκατομπέδου. Γύρω στο 570 π.Χ. Μουσείο Ακροπόλεως.


 Ο λίθος VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα. Ποσειδώνας, Απόλλωνας, Άρτεμη. Μουσείο Ακροπόλεως.


Μετόπες της νότιας πλευράς του Παρθενώνα. Μουσείο Ακροπόλεως.