Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Οι θάλασσες της Γης

Τα μέρη ενός ωκεανού που περικλείονται από τμήματα ξηράς ονομάζεται θά­λασ­σες. Ό­­ταν η έκταση μιας θάλασσας είναι μικρή λέγεται πέλαγος (Αιγαίο, Ι­ό­νι­ο κτλ.), ενώ ό­ταν πε­ρι­ο­ρί­ζε­ται έντονα από την ξηρά ονομάζεται κόλπος.

● Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Θάλασσα ήταν μια αρχέγονη θεότητα που κα­­τέ­­λη­­ξε δευτε­ρεύουσα μετά τον Ποσειδώνα.


Κάθε θάλασσα θεωρείται ότι είναι «παράρτημα» κάποιου ωκεανού:

 1  Οι μεγαλύτερες θάλασσες του Ειρηνικού Ωκεανού βρίσκονται στην ανατολική Α­­σί­­α. Ξε­κι­νώ­ντας από τον Βορρά συναντάμε τη Βερίγγειο Θάλασσα, την Ο­­­χο­­­τσκι­­­κή (ή Θά­­λασ­­­σα του Οχότσκ), την Ιαπωνική, τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας αλ­­­λά και τη Θά­­λασ­­σα της Νό­τι­ας Κίνας.
● Στην Ωκεανία, ανατολικά της Αυστραλίας, βρίσκεται η Θάλασσα των Κο­­­ραλ­­­λί­­­ων.

 2  Οι μεγαλύτερες θάλασσες του Ατλαντικού Ωκεανού βρίσκονται στην Ευρώπη. Ξε­­κι­­­νώ­­ντας από τον Νότο συναντάμε τη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα (ή Εύξεινο Πό­­ντο), τη Βό­ρει­α Θάλασσα, τη Βαλτική και τη Νορβηγική.
● Στην Κεντρική Αμερική βρίσκεται η Καραϊβική.

 3  Οι μεγαλύτερες θάλασσες του Ινδικού Ωκεανού είναι η Ερυθρά και η Αραβική Θά­­λασ­­­σα (ή Θάλασσα του Ομάν).

 4  Η μεγαλύτερη θάλασσα του Αρκτικού Ωκεανού είναι η Λευκή Θάλασσα.


Θάλασσα και άνθρωπος

Από τα πανάρχαια χρόνια οι θάλασσες είχαν μεγάλη σημασία για τους αν­­­θρώ­­­πους. Οι ω­­­κε­­α­­νοί έμοιαζαν απροσπέλαστοι, καθώς τα μικρά σκάφη ε­­­κεί­­­νων των χρό­­­νων δεν μπο­­­ρού­­σαν να αντεπεξέλθουν σε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων λό­­­γω ποικίλων δυ­­σκο­­λι­­ών (ά­γρι­α κύματα, έλλειψη προσανατολισμού κτλ.). Μπο­­­ρού­­­σαν όμως να πλέ­­ουν σε μικρή α­πό­στα­ση από τις ακτές και να πηγαίνουν σε κο­­­ντι­­­νά νησιά, με­­τα­­φέ­­ρο­­ντας ανθρώπους, α­γα­θά και πολιτισμό.

Οι άνθρωποι κατάλαβαν πολύ νωρίς ότι η θάλασσα δε χωρίζει αλλά ενώνει τους λα­­ούς και α­νέ­πτυ­ξαν τις θαλάσσιες μεταφορές. Για να έχουν καλύτερα α­­­πο­­­τε­­­λέ­­­σμα­­­τα (συ­­ντό­­­μευ­­ση δι­α­δρο­μών, ασφάλεια ταξιδιών), χρησιμοποίησαν πορθμούςκαι ά­­νοι­­ξαν διώρυ­γες.

Ο πορθμός του Γιβραλτάρ ενώνει τη Μεσόγειο Θάλασσα με τον
Ατλαντικό Ωκεανό και χωρίζει την Ευρώπη από την Αφρική
Η διώρυγα του Σουέζ, η μεγαλύτερη του κόσμου (168 χιλιόμετρα), ενώνει τη
Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα και χωρίζει την Αφρική από την Ασία

Θάλασσα και περιβάλλον

Οι ωκεανοί και οι θάλασσες συμβάλλουν με αποφασιστικό τρόπο στην οι­­­κο­­­λο­­­γι­­­κή ι­­σορ­­­ρο­­πί­­α του πλανήτη μας:
● Είναι το «σπίτι» πάρα πολλών φυτών και ζώων. Στα μεγάλα βάθη μάλιστα, στις α­­βύσ­­­σους, ζουν σπάνια είδη θαλάσσιων οργανισμών.
● Η μεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου (το 85%) παράγεται από φυτοπλαγκτόν, το ο­­ποί­­ο α­πο­τε­λεί και τη βάση της τροφικής αλυσίδας για τα οικοσυστήματα.
● Το νερό έχει την ιδιότητα να ζεσταίνεται σιγά σιγά και να αποβάλλει αργά τη θερ­­μό­­τη­­τά του, επομένως οι θάλασσες και οι ωκεανοί αποτελούν τους ση­­­μα­­­ντι­­­κό­­­τε­­­ρους ρυθ­­μι­­στές του κλίματος.


ΠΗΓΕΣ: Γεωγραφία ΣΤ΄ τάξης, Γεωλογία-Γεωγραφία Α΄ Γυμνασίου, el.wikipedia.org
ΕΙΚΟΝΕΣ: podilato98.blogspot.com (1: users.sch.gr/sitsil/, 2, 3: commons.wikimedia.org,
4: pixgood.com), screenpaper.ru (5)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου